DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Dacia Media Nav Evolution Toolbox
Autor Wiadomość
viper126pzgc 
viper126pzgc


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 51
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 57
Wysłany: 2022-05-12, 20:49   Dacia Media Nav Evolution Toolbox

Podczas próby uruchomienia Media Nav Evolution Toolbox wyskakuje komunikat: BŁĄD POŁĄCZENIA 104. Wystąpił problem z połączeniem z internetem. Sprawdź połączenie internetowe. Dodam, że z połączeniem internetowym wszystko jest OK. Czy ktoś z Was spotkał się już z tym problemem? Jeżeli tak, to w jaki sposób go rozwiązać.
 
     
tomkasz 
Duster!LPG!


Marka: Dacia
Model: Duster (LPG)
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 118
Wysłany: 2022-05-12, 21:45   

Może nie puszcza go firewall ... to Windows 7/10/...?
_________________


Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
viper126pzgc 
viper126pzgc


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 51
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 57
Wysłany: 2022-05-13, 07:30   

Windows 7. Próbowałem wyłączać osłony Avast ale zapomniałem o osłonie systemowej. Zaraz spróbuję.
 
     
viper126pzgc 
viper126pzgc


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 51
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 57
Wysłany: 2022-05-13, 07:37   

Bez zmian. Przy wyłączonej osłonie systemowej nadal to samo.
 
     
Lelupi

Marka: Renault/Dacia
Model: Duster 2 ph.1/2
Dołączył: 22 Sty 2021
Posty: 19
Wysłany: 2022-05-13, 08:55   

Najnowsza wersja Toolboxa?
 
     
viper126pzgc 
viper126pzgc


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 51
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 57
Wysłany: 2022-05-13, 09:00   

Na starszej z tamtego roku wyskoczył mi taki sam komunikat. Pobrałem ze strony Naviextras najnowszą wersję i nadal nie może nawiązać połączenia. Podczas aktualizacji w czerwcu 2021 nie miałem problemów, na tym samym komputerze z tą samą konfiguracją. Router i dostawca internetu też ten sam co rok temu.
 
     
tomkasz 
Duster!LPG!


Marka: Dacia
Model: Duster (LPG)
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 118
Wysłany: 2022-05-13, 22:55   

Uruchamiałeś jako administrator?

Może to chwilowy problem na połączeniu u Twojego dostawcy internetu do tych konkretnych serwerów navi. Sprawdź np. na połączeniu przez komórkę jeżeli to np laptop/pc z wifi.
_________________


Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
viper126pzgc 
viper126pzgc


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 51
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 57
Wysłany: 2022-05-14, 09:45   

Dostawca internetu od kilkunastu lat ten sam. Sprzętowo i pod względem oprogramowania nic sie u mnie nie zmieniło od czasu gdy ostatnio korzystałem bezproblemowo z Dacia Media Nav Evolution Toolbox. Wszystkie inne programy działają, strony otwierają się. Dziwna sprawa.
 
     
tomkasz 
Duster!LPG!


Marka: Dacia
Model: Duster (LPG)
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 118
Wysłany: 2022-05-14, 20:20   

viper126pzgc napisał/a:
Dostawca internetu od kilkunastu lat ten sam.

8-) to niewiele zmienia, bo zanim dotrzesz przez swojego dostawcę do serwerów Navi to idzie jeszcze przez kilka routerów (sieci) niezależnych ani od Ciebie ani od dostawcy. I zawsze po drodze może coś zostać zablokowane / źle przekierowane.

Spróbowałbym jeszcze odinstalować ten Toolbox, usunąć folder w którym był (jeżeli pozostał). Potem restart i ponowna instalacja. Czasem pomaga, jeżeli instalator jest w stanie usunąć wszystko.
_________________


Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
     
tomekptk 
I like Duster


Marka: Dacia
Model: Duster f.2
Silnik: TCe 150
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2022
Dołączył: 31 Paź 2014
Posty: 102
Skąd: OK, DKL
Wysłany: 2022-05-14, 20:45   

Problem może być związany z Windows 7 i brakami aktualizacji systemowych. Np. protokół SSL TLS - większość serwisów przeszła z wersji 1.1 na 1.2, trzeba tego dopilnować w 7 TLS 1.2. Jeśli masz możliwość to sprawdź działanie tego programu na nowszym systemie w tej samej sieci.
Mogą pojawić się też i inne problemy. Szczególnie z serwisami, które wymagają logowania i odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Myślę, że czas pomyśleć o przejściu na Win 10 lub 11. Wiem, że może się to wiązać z wymianą sprzętu, ale niestety są granice używania przestarzałych systemów.
_________________
I like Duster
 
     
tomkasz 
Duster!LPG!


Marka: Dacia
Model: Duster (LPG)
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 118
Wysłany: 2022-05-14, 22:18   

O TLS nie pomyślałem, ale tam problem byłby w inną stronę. Tzn. jeżeli naviextras toolbox łączyłby się po 1.1 to mógłby być problem. Bo domyślnie nie jest puszczane nic poniżej 1.2 na nowych przeglądarkach za wyjątkiem IE. Poza tym w oficjalnych wymaganiach Toolboxa jest:
Cytat:

W tym celu będą Ci potrzebne:
• nośnik pamięci USB;
• szerokopasmowe łącze internetowe;
• komputer z jednym z obsługiwanych systemów operacyjnych:
− Windows 7 lub nowszym;
− OS X 10.10 lub nowszym.

https://dacia.welcome.naviextras.com/guide_pl.html
_________________


Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,01 sekundy. Zapytań do SQL: 10