|
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster
|
|
Bezpieczne obroty autostradowe na dłuższych dystansach. |
| Autor |
Wiadomość |
puchacz
Marka: Nowy Duster.
Model: 1.6 4x2
|
Wysłany: 2025-08-08, 13:39 Bezpieczne obroty autostradowe na dłuższych dystansach.
|
|
|
Witam,
Czy mógłbym was prosić o wymianę poglądów nt obrotów jakie utrzymujecie na dłuższych (powiedzmy 1.5h i lepiej) dystansach na autostradach?
Chodzi o znalezienie bezpiecznego dla silnika optimum przy dalekich trasach. Proponuję podać model silnika, charakterystykę skrzyni, prędkość obrotową, prędkość samochodu oraz olej i krótkie uzasadnienie.
Tak więc zaczynam:
1.6 Sce, skrzynia 5 biegowa, ~3050 obr/min, ~120 km/h, elf 5-30.
Mam wrażenie, że te obroty są optymalne dla tego silnika, choć czasem chciało by się polecieć 3200.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
LESNICZYy

Marka: DACIA
Model: DUSTER K4M STAG Q-BOX
Silnik: 1.6 16V
Napęd: 4x2
Rocznik: 2014
|
Wysłany: 2025-08-09, 10:50 Re: Bezpieczne obroty autostradowe na dłuższych dystansach.
|
|
|
| Mój pancerny K4M znosi najlepiej 120-130 km/h , robiłem nim kilka razy trasy po 9 godzin na Hel z przerwą tylko na tankowanie . 140 km/h już moim zdaniem nie zdrowe przy tej aerodynamice kiosku ruchu . Obroty podobne jak u Ciebie tak z pamięci . |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|