DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Start - Stop
Autor Wiadomość
Mieciuu

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x2
Dołączył: 21 Sie 2021
Posty: 3
Wysłany: 2021-08-21, 13:09   Start - Stop

Witam kolegów!
Nabyłem ostatnio nowego Dustera :) jestem szczęśliwym posiadaczem ale wkurza mnie funkcja start--stop.
Kto w Warszawie lub okolicach jest w stanie wyłączyć ten guzik?:) będę wdzięczny za szybkie info
 
     
Black Dusty 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2018
Dołączył: 05 Lis 2019
Posty: 333
Wysłany: 2021-08-21, 20:03   

Szybko to poczytaj to:
http://www.dusterklub.pl/...highlight=start
http://www.dusterklub.pl/...highlight=start
 
     
Tur 

Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Essential
Napęd: 4x2
Rocznik: 2020
Dołączył: 23 Lut 2021
Posty: 79
Wysłany: 2021-08-21, 21:48   Re: Start - Stop

Mieciuu napisał/a:
Witam kolegów!
Nabyłem ostatnio nowego Dustera :) jestem szczęśliwym posiadaczem ale wkurza mnie funkcja start--stop.
Kto w Warszawie lub okolicach jest w stanie wyłączyć ten guzik?:) będę wdzięczny za szybkie info

Zanim wyączysz start-stop dobrze jest dowiedzieć się, czy nie będzie to naruszało gwarancji. Sam codziennie wyłączam SS kilka razy :D Trochę upierdliwe, ale w sumie jednocześnie z tym zamykam wszystkie drzwi (niestety Duster nie robi tego automatycznie). Wykupiłem gwarancję na 5 lat, więc nie chciałbym, żeby w razie czego ASO stwierdziło "tak, odpadł Panu zderzak/padł komputer pokładowy, ale miał Pan wyłączony STart-Stop, więc nie zrobimy tego na gwarancji". ;-)
 
     
rafalek78 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 115KM
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2021
Wiek: 44
Dołączył: 23 Lip 2021
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-08-22, 06:17   Re: Start - Stop

Tur napisał/a:
Trochę upierdliwe, ale w sumie jednocześnie z tym zamykam wszystkie drzwi (niestety Duster nie robi tego automatycznie).


Jesteś pewien? Ja swojego Dustera jeszcze nie odebrałem ale jak miałem jazdę testową to sam blokował drzwi. Fragment z instrukcji:
„ Po ruszeniu, system automatycznie zablo- kuje zamki drzwi i pokryw, gdy tylko zostanie osiągnięta prędkość około 7 km/h.”
„Włączanie-wyłączanie funkcji
Uaktywnianie: na postoju, ale przy włączo- nym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i po- czekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Dezaktywowanie: na postoju, ale przy włączonym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i poczekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.”
 
     
adamantos

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 07 Maj 2021
Posty: 24
Wysłany: 2021-08-22, 10:00   Re: Start - Stop

[quote="Tur"]
Mieciuu napisał/a:
Trochę upierdliwe, ale w sumie jednocześnie z tym zamykam wszystkie drzwi (niestety Duster nie robi tego automatycznie).

Mam dustera że stycznia 2021 i drzwi zamykają się automatycznie po ruszeniu. Duster do jazdy próbnej (starsza wersja 5 biegowa) z salonu, w którym kupowałem swoje auto też już miał automatyczne zamykanie drzwi.
 
     
Viktor 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x2
Rocznik: 2018
Wiek: 64
Dołączył: 21 Lip 2018
Posty: 195
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2021-08-22, 10:37   

^^^
Czy jak automatycznie blokują się drzwi, to słychać 'kliknięcie', tak jak przy 'centralnym zamykaniu' przyciskiem na kluczyku, po wyjściu z pojazdu? Bo jeśli tak jest, to u mnie tego nigdy nie usłyszałem zaczynając jazdę... A i nie sprawdzałem, czy w czasie jazdy drzwi są zablokowane... :shock:
 
     
Hiszpan_JS 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 25 Lut 2019
Posty: 409
Skąd: KTA
Wysłany: 2021-08-22, 11:00   Re: Start - Stop

A próbowałeś aktywować tę funkcję?
rafalek78 napisał/a:
Fragment z instrukcji:
„ Po ruszeniu, system automatycznie zablo- kuje zamki drzwi i pokryw, gdy tylko zostanie osiągnięta prędkość około 7 km/h.”
„Włączanie-wyłączanie funkcji
Uaktywnianie: na postoju, ale przy włączonym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i poczekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Dezaktywowanie: na postoju, ale przy włączonym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i poczekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.”

Jeżeli zawiodą wszystkie inne sposoby, zajrzyj do instrukcji :-D
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
----------------------------
Witaj Gość :-)
 
     
adamantos

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 07 Maj 2021
Posty: 24
Wysłany: 2021-08-22, 12:13   

Viktor napisał/a:
^^^
Czy jak automatycznie blokują się drzwi, to słychać 'kliknięcie', tak jak przy 'centralnym zamykaniu' przyciskiem na kluczyku, po wyjściu z pojazdu? Bo jeśli tak jest, to u mnie tego nigdy nie usłyszałem zaczynając jazdę... A i nie sprawdzałem, czy w czasie jazdy drzwi są zablokowane... :shock:

U mnie slychac klikniecie jak sie zamykaja drzwi.
 
     
Mieciuu

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x2
Dołączył: 21 Sie 2021
Posty: 3
Wysłany: 2021-08-22, 13:00   

Panowie,
Temat drzwi mnie nie interesuje. Zapytałem Was czy jest magik, który może to dezaktywować. Gwarancji to nienarusza.Dajcie proszę namiary jak ktos Was takowy posiada. Może być na priv.
 
     
klazow 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCe 150
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 04 Lis 2019
Posty: 819
Skąd: Legnica
Wysłany: 2021-08-22, 21:52   

Mieciuu napisał/a:

(...)Gwarancji to nienarusza.(...)


Tak myślisz czy wiesz?

U mnie w gwarancji jest napisane, że użytkowanie zgodne z instrukcją warunkuje jej zastosowanie.

Jest też punkt, że gwarancja nie obejmuje elementów pojazdu, które zostały poddane modyfikacji... a Ty chcesz naruszyć oprogramowanie komputera czyli sterowanie prawie wszystkim. Raczej ASO wystarczy do werdyktu, że nastąpiła nieautoryzowana ingerencja...
 
     
Mieciuu

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x2
Dołączył: 21 Sie 2021
Posty: 3
Wysłany: 2021-08-23, 15:51   

Kurcze,
Kto podczas przeglądu sprawdza po numerze VIN czy masz włączony start stop czy nie?, która dezaktywacja to jeden guzik w oprogramowaniu...
Macie obawy jakbyście dobre BMW kupili za 500 tysięcy..
Pytam ponownie, czy znacie magika który to wyłącza czy nie?
 
     
Hiszpan_JS 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 25 Lut 2019
Posty: 409
Skąd: KTA
Wysłany: 2021-08-23, 20:31   

Wszystkie Dacie które mają ten wynalazek, mają go na stałe włączony. Więc nikt nie będzie sprawdzał VIN. Nie działa Start&Stop, więc na 100% było grzebane w komputerze. Tym bardziej że wyłączenie programem dezaktywuje go na stałe, nie ma możliwości załączenia go na szybko. Jeżeli coś stanie Ci się ze sterowaniem silnikiem (odpukać w nie malowane) to istnieje prawdopodobieństwo że winę przypiszą właśnie tobie. Jest inny sposób wyłączenia tego dobrodziejstwa; na ujemnej klemie odpinasz malutką wtyczkę (jest tylko jedna, nie pomylisz się) i cieszysz się brakiem S&S. Ubocznym skutkiem tego jest stałe napięcie ładowania na poziomie 14,6 - 14,7 V.
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
----------------------------
Witaj Gość :-)
 
     
klazow 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCe 150
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 04 Lis 2019
Posty: 819
Skąd: Legnica
Wysłany: 2021-08-23, 21:48   

Mieciuu napisał/a:
Kurcze,
Kto podczas przeglądu sprawdza po numerze VIN czy masz włączony start stop czy nie?,


Nikt.

Jednak historię komputera w reklamowanym samochodzie sprawdzą wszędzie.
 
     
Cytrynola


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: TCe 130
Wersja: Prestige
Napęd: 4x2
Rocznik: 2021
Dołączył: 14 Kwi 2021
Posty: 137
Wysłany: 2021-08-25, 23:11   

Hiszpan_JS napisał/a:
Jest inny sposób wyłączenia tego dobrodziejstwa; na ujemnej klemie odpinasz malutką wtyczkę (jest tylko jedna, nie pomylisz się) i cieszysz się brakiem S&S. Ubocznym skutkiem tego jest stałe napięcie ładowania na poziomie 14,6 - 14,7 V.


Czy to napięcie jest skutkiem wyłączenia inteligentnego ładowania akumulatora i włączenia trybu standardowego? Bo coś mi na to wygląda.
 
     
Hiszpan_JS 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Napęd: 4x4
Rocznik: 2019
Dołączył: 25 Lut 2019
Posty: 409
Skąd: KTA
Wysłany: 2021-08-25, 23:35   

Tak. Dokładnie. Napięcie nie zmienia się od 12 do 15 V. Jest stałe... prawie od 14,5 do 14,7 V.
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
----------------------------
Witaj Gość :-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11