Start - Stop |
Autor |
Wiadomość |
Mieciuu
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe 100
Wersja: Ambiance
Napęd: 4x2
|
Wysłany: 2021-08-21, 14:09 Start - Stop
|
|
|
Witam kolegów!
Nabyłem ostatnio nowego Dustera :) jestem szczęśliwym posiadaczem ale wkurza mnie funkcja start--stop.
Kto w Warszawie lub okolicach jest w stanie wyłączyć ten guzik?:) będę wdzięczny za szybkie info |
|
|
|
Black Dusty
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Prestige
Napęd: 4x4
Rocznik: 2018
|
|
|
|
Tur
Model: Duster II
Wersja: Essential
Rocznik: 2020
|
Wysłany: 2021-08-21, 22:48 Re: Start - Stop
|
|
|
Mieciuu napisał/a: | Witam kolegów!
Nabyłem ostatnio nowego Dustera :) jestem szczęśliwym posiadaczem ale wkurza mnie funkcja start--stop.
Kto w Warszawie lub okolicach jest w stanie wyłączyć ten guzik?:) będę wdzięczny za szybkie info |
Zanim wyączysz start-stop dobrze jest dowiedzieć się, czy nie będzie to naruszało gwarancji. Sam codziennie wyłączam SS kilka razy :D Trochę upierdliwe, ale w sumie jednocześnie z tym zamykam wszystkie drzwi (niestety Duster nie robi tego automatycznie). Wykupiłem gwarancję na 5 lat, więc nie chciałbym, żeby w razie czego ASO stwierdziło "tak, odpadł Panu zderzak/padł komputer pokładowy, ale miał Pan wyłączony STart-Stop, więc nie zrobimy tego na gwarancji". |
|
|
|
rafalek78
Silnik: 1.5 dCi 115KM
Rocznik: 2021
|
Wysłany: 2021-08-22, 07:17 Re: Start - Stop
|
|
|
Tur napisał/a: | Trochę upierdliwe, ale w sumie jednocześnie z tym zamykam wszystkie drzwi (niestety Duster nie robi tego automatycznie). |
Jesteś pewien? Ja swojego Dustera jeszcze nie odebrałem ale jak miałem jazdę testową to sam blokował drzwi. Fragment z instrukcji:
„ Po ruszeniu, system automatycznie zablo- kuje zamki drzwi i pokryw, gdy tylko zostanie osiągnięta prędkość około 7 km/h.”
„Włączanie-wyłączanie funkcji
Uaktywnianie: na postoju, ale przy włączo- nym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i po- czekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Dezaktywowanie: na postoju, ale przy włączonym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i poczekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.” |
|
|
|
adamantos
|
Wysłany: 2021-08-22, 11:00 Re: Start - Stop
|
|
|
[quote="Tur"] Mieciuu napisał/a: | Trochę upierdliwe, ale w sumie jednocześnie z tym zamykam wszystkie drzwi (niestety Duster nie robi tego automatycznie). |
Mam dustera że stycznia 2021 i drzwi zamykają się automatycznie po ruszeniu. Duster do jazdy próbnej (starsza wersja 5 biegowa) z salonu, w którym kupowałem swoje auto też już miał automatyczne zamykanie drzwi. |
|
|
|
Viktor
Wersja: Comfort
Rocznik: 2018
Wiek: 65 Dołączył: 21 Lip 2018 Posty: 170 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2021-08-22, 11:37
|
|
|
^^^
Czy jak automatycznie blokują się drzwi, to słychać 'kliknięcie', tak jak przy 'centralnym zamykaniu' przyciskiem na kluczyku, po wyjściu z pojazdu? Bo jeśli tak jest, to u mnie tego nigdy nie usłyszałem zaczynając jazdę... A i nie sprawdzałem, czy w czasie jazdy drzwi są zablokowane... |
|
|
|
Hiszpan_JS
Rocznik: 2019
|
Wysłany: 2021-08-22, 12:00 Re: Start - Stop
|
|
|
A próbowałeś aktywować tę funkcję? rafalek78 napisał/a: | Fragment z instrukcji:
„ Po ruszeniu, system automatycznie zablo- kuje zamki drzwi i pokryw, gdy tylko zostanie osiągnięta prędkość około 7 km/h.”
„Włączanie-wyłączanie funkcji
Uaktywnianie: na postoju, ale przy włączonym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i poczekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Dezaktywowanie: na postoju, ale przy włączonym silniku, przytrzymaj przełącznik 1 i poczekaj, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.” |
Jeżeli zawiodą wszystkie inne sposoby, zajrzyj do instrukcji |
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
----------------------------
Witaj Gość
|
|
|
|
adamantos
|
Wysłany: 2021-08-22, 13:13
|
|
|
Viktor napisał/a: | ^^^
Czy jak automatycznie blokują się drzwi, to słychać 'kliknięcie', tak jak przy 'centralnym zamykaniu' przyciskiem na kluczyku, po wyjściu z pojazdu? Bo jeśli tak jest, to u mnie tego nigdy nie usłyszałem zaczynając jazdę... A i nie sprawdzałem, czy w czasie jazdy drzwi są zablokowane... |
U mnie slychac klikniecie jak sie zamykaja drzwi. |
|
|
|
Mieciuu
|
Wysłany: 2021-08-22, 14:00
|
|
|
Panowie,
Temat drzwi mnie nie interesuje. Zapytałem Was czy jest magik, który może to dezaktywować. Gwarancji to nienarusza.Dajcie proszę namiary jak ktos Was takowy posiada. Może być na priv. |
|
|
|
klazow
Silnik: TCe 150
|
Wysłany: 2021-08-22, 22:52
|
|
|
Mieciuu napisał/a: |
(...)Gwarancji to nienarusza.(...) |
Tak myślisz czy wiesz?
U mnie w gwarancji jest napisane, że użytkowanie zgodne z instrukcją warunkuje jej zastosowanie.
Jest też punkt, że gwarancja nie obejmuje elementów pojazdu, które zostały poddane modyfikacji... a Ty chcesz naruszyć oprogramowanie komputera czyli sterowanie prawie wszystkim. Raczej ASO wystarczy do werdyktu, że nastąpiła nieautoryzowana ingerencja... |
|
|
|
Mieciuu
|
Wysłany: 2021-08-23, 16:51
|
|
|
Kurcze,
Kto podczas przeglądu sprawdza po numerze VIN czy masz włączony start stop czy nie?, która dezaktywacja to jeden guzik w oprogramowaniu...
Macie obawy jakbyście dobre BMW kupili za 500 tysięcy..
Pytam ponownie, czy znacie magika który to wyłącza czy nie? |
|
|
|
Hiszpan_JS
|
Wysłany: 2021-08-23, 21:31
|
|
|
Wszystkie Dacie które mają ten wynalazek, mają go na stałe włączony. Więc nikt nie będzie sprawdzał VIN. Nie działa Start&Stop, więc na 100% było grzebane w komputerze. Tym bardziej że wyłączenie programem dezaktywuje go na stałe, nie ma możliwości załączenia go na szybko. Jeżeli coś stanie Ci się ze sterowaniem silnikiem (odpukać w nie malowane) to istnieje prawdopodobieństwo że winę przypiszą właśnie tobie. Jest inny sposób wyłączenia tego dobrodziejstwa; na ujemnej klemie odpinasz malutką wtyczkę (jest tylko jedna, nie pomylisz się) i cieszysz się brakiem S&S. Ubocznym skutkiem tego jest stałe napięcie ładowania na poziomie 14,6 - 14,7 V. |
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Witaj Gość
|
|
|
|
klazow
Silnik: TCe 150
|
Wysłany: 2021-08-23, 22:48
|
|
|
Mieciuu napisał/a: | Kurcze,
Kto podczas przeglądu sprawdza po numerze VIN czy masz włączony start stop czy nie?, |
Nikt.
Jednak historię komputera w reklamowanym samochodzie sprawdzą wszędzie. |
|
|
|
Cytrynola
Model: Duster 2
Silnik: TCe 130
|
Wysłany: 2021-08-26, 00:11
|
|
|
Hiszpan_JS napisał/a: | Jest inny sposób wyłączenia tego dobrodziejstwa; na ujemnej klemie odpinasz malutką wtyczkę (jest tylko jedna, nie pomylisz się) i cieszysz się brakiem S&S. Ubocznym skutkiem tego jest stałe napięcie ładowania na poziomie 14,6 - 14,7 V. |
Czy to napięcie jest skutkiem wyłączenia inteligentnego ładowania akumulatora i włączenia trybu standardowego? Bo coś mi na to wygląda. |
|
|
|
Hiszpan_JS
|
Wysłany: 2021-08-26, 00:35
|
|
|
Tak. Dokładnie. Napięcie nie zmienia się od 12 do 15 V. Jest stałe... prawie od 14,5 do 14,7 V. |
Witaj Gość
|
|
|
|
|