Pliki cookie sa wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jezeli nie blokujesz plikow cookies, to zgadzasz sie na ich uzywanie oraz zapisanie w pamieci urzadzenia.
Polityka Prywatnosci/Ciasteczek

AKCEPTUJE
DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA Strona Główna DACIA DUSTER forum - KLUB POLSKA
Forum nieoficjalnego Klubu Dacia Duster

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie płyny i oleje
Autor Wiadomość
spoxx2006

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Outdoor
Napęd: 4x4
Wysłany: 2024-10-10, 14:52   Jakie płyny i oleje

Witam,
jestem od niedawna właścicielem dustera 4x4. Niestety poprzedni wlasciciel nie przekazal mi żadnych książek serwisowych czy instrukcji. Możecie mi podpowiedzieć jakie oleje wlać do skrzyni biegów, skrzyni rozdzielczej i tylnego mostu? Jaki plyn hamulcowy jest przewidziany DOT-4?

apede

Model: Duster III
Silnik: TCe 130
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-10-10, 15:23   

Olej do silnika to temat rzeka, zapraszam na oilclub.pl .
Ja osobiście lubie i polecam polskie oleje bo są nasze, dobre i niedrogie.
Do silnika nie wiem czy 5W40 A3/B4 czy 5W30 A3/B4 lub C3. W obu prypadkach Orlen czy Specol ma dobre produkty. Miałem obie te marki w poprzednim dusterze 1,5 dci który jest bardziej wymagający olejowo i byłem zadowolony.

Do skrzyni biegów 75W80 GL-4, do mostu i skrzyni rozdzielczej 75W90 GL-5. Co do marek to trudno powiedzieć. Specol robi oba typy w wersji syntetyk i półsyntetyk, ludzie sobie chwalą również w mocnych wozach. Poza tym castrol ma dobre przekładniówki, w zasadzie każda duża firma da radę. Omijaj wynalazki typu mannol, qualitium, revline itp.

Może być że na konkretnym oleju skrzynia nie będzie dobrze pracować to zmienisz i już będziesz wiedział. Ja np. zawiodłem się na Valvoline w skrzyni w suzuki swift i teraz mam polskiego Specola.

spoxx2006

Silnik: 1.6 16V
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2024-10-10, 15:32   

Ok, dzięki wielkie za pomoc. Też uważam, że Polskie oleje dają radę 😁. Będę szukał bo czeka mnie pełen serwis do skrzyni, mostu i skrzyni rozdzielczej zamierzam dodać dwusiarczku molibdenu.
A jakie ilości wchodzą?

rajtkezjusz

Napęd: 4x2
Rocznik: 2020
Wysłany: 2025-06-03, 10:29   

Cześć , widząc porady na YT i jaki olej schodzić ze skrzyni potrafi po 60 tyś km zakupiłem Ravenol MTF3 , chodziło o lepkość VI która powinna wedle info być ponad 180 . Nowe oleje do skrzyń firmy ELF wedle opisów są coraz bardziej EKO a za tym ..słabe . Zostanie mi pewnie pół butelki z 3 ,więc jeśli ktoś tez taki olej wleje , to mogę odstąpić za free (koszt przesyłu) tę połówkę , bo litr kosztuje 70 PLN . DO silnika był Castrol GTX ,teraz Comma EcoR RN17 .

rajtkezjusz

Napęd: 4x2
Rocznik: 2020
Wysłany: 2025-08-11, 19:11   

Olej w skrzyni wymieniony przy przebiegu 69 tyś km . Wszystko to za pomocą pompki do odsysania oleju z silnika -teraz wtłaczałem do skrzyni . Olej był ciemno łososiowy ,bez zapachu spalenizny . Na YT widziałem zlewane oleje z drobinkami metalu ,wręcz breja . U mnie nic z tego . Olej w silniku dałem Comma RN17 ,zlany olej lekko rozlał się na kartonie który położyłem na posadzce i kolor był ..czerwonawy . Dziwny jakiś taki , olej zlany to Castrol GTX

apede

Model: Duster III
Silnik: TCe 130
Rocznik: 2024
Wysłany: 2025-08-12, 10:39   

Tak , te Castrole mają taki kolor.

Odpowiedz do tematu